Zebegény

 

A SZŐNYI MÚZEUM KÖNYVTÁRA

A Szőnyi István Emlékmúzeum 1967. augusztus 17-én nyílt meg a közönség számára. Az alapítók célja az volt, hogy minél hűségesebben őrizzék meg és mutassák be a Szőnyi műveket és azt a miliőt, azt a környezetet, ahol a művek születtek. Így a múzeumlátogatók átérezhetik a hely szellemét, megismerhetik a műhely, a műterem nézőktől egyébként elzárt relikviáit.

Szőnyi István otthonában kiemelten fontos szerepet töltöttek be a könyvek. "Mert nagyon szeretem a könyveket, s ha az ostrom alatt pesti lakásomon el is pusztult könyveim zöme, azóta megint össze tudtam állítani, ha nem is eredeti állapotában, egy elég tekintélyes könyvtárat." – olvashatjuk önvallomásában. (Szőnyi István önvallomása, lejegyezte Tóbiás Áron, Kortárs 1961. augusztus.) Az állandó kiállítás nappali szobájának és a műteremnek az alaphangulatát a kiállított festmények mellett a festő háromezer könyvet számláló könyvtára határozza meg.

 A múzeumalapítással egy időben jött létre  a Szőnyi Istvánról elnevezett képzőművészeti szabadiskola a több holdas Szőnyi kertben, mely alapítása óta folyamatosan működik. Az első múzeumigazgató, Dániel Kornél festőművész az intézmény megnyitásakor megfogalmazta  koncepcióját: “A múzeum jellegéből és személyi állományának összetételéből nyilvánvaló, hogy munkánk fő területe a művészeti ismeretterjesztés és a népművelői munka." A képzőművészeti szabadiskolán kívül irodalmi, zenei esteket, “Kerti pad” hangversenyeket, filmvetítéseket, művészettörténeti előadásokat tartottak, az ország minden részéről idelátogató nagyszámú közönség számára.  Az első tíz év jelentős közművelődési tevékenységének eredménye a múzeumi könyvtár kialakítása.

A gyűjtemény elsősorban ajándékozás, és kisebb mértékben vásárlás útján gyarapodott, főleg képzőművészeti tárgyú könyvekkel, folyóiratokkal, és a PMMI kiadásában megjelent kötetek tiszteletpéldányaival. Az állomány nagysága: 800 kötet.

A könyvtár nem nyilvános. A nyári kurzusokat vezető tanárok és a hallgatók kölcsönöznek köteteket, folyóiratokat az oktatáshoz, itt helyben, hivatalos munkaidőben: hétfőtől csütörtökig: 8-16 óra között, pénteken: 8-13 óra között
Telefonszám: 06 27/ 370-104; 06 30/ 4091829;
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kontakt személyek: Köpöczi Rózsa művészettörténész; Klemmné Németh Zsuzsa múzeumvezető
A használat módja: kutatási engedély kérése.
 

 Zebegény enteriőr