Vác

 

A VÁCI TRAGOR IGNÁC MÚZEUM KÖNYVTÁRA

A váci Tragor Ignác Múzeum könyvtári állománya megközelíti a 16.000 darabot. A múzeum létrejötte – a XIX. sz. vége óta – gyűlnek a kiadványok, ennek köszönhetően sok, rendkívül értékes, ma már ritkaságnak számító könyvet, folyóiratot és (elsősorban) helyi újságot is tartalmaz.
Az elmúlt évtizedekben a könyvanyag gyarapításában a legfőbb szempont a múzeum gyűjtőkörének figyelembe vétele, ennek megfelelően elsősorban régészeti, néprajzi, történeti és művészettörténeti és helytörténeti tematikájú kiadványok beszerzése volt.
A folyóirat állomány alapvető szakmai kiadványokból, magyarországi múzeumi évkönyvekből, valamint a Vácon és környékén megjelenő helyi újságokból tevődik össze.

Múzeumunk a Pest megyei múzeumi szervezet kiemelt jelentőségű tagmúzeuma, könyvtára nem nyilvános könyvtár, így kiadványaink nem kölcsönözhetőek. Elsősorban múzeumi szakembereket, kutatókat szolgálunk ki.

A könyvek, mint múzeumi törzsanyag kerültek leltározásra. Az egyes darabok múzeumi könyvtárba kerülése ajándékozással, államsegélyből történt vásárlással, ill. más könyvtárakból való átörökléssel történt. A régi könyvek már nem képezik a könyvtári állomány részét, hanem – különleges dokumentumértékük, és a fokozott állagmegóvás miatt – a  történeti dokumentumok közé kerültek. A Tragor Ignác Múzeum régi könyveinek zöme váci nyomdatermék. A múzeumban több nem váci kiadású könyvritkaság is megtalálható.

A Tragor Ignác Múzeum könyvtári állományát gyűjtőkörének és gyűjtőterületének alakulása befolyásolta.
Könyvállománya több mint  10.000 db, a folyóiratok is meghaladják az  5.000 db-os állományt. 1963-ban tagozódott be az akkor létrejött Pest megyei Múzeumok Igazgatóságába, ekkortól vette kezdetét a jelenleg is művelt négy múzeumi szakági gyűjteményfejlesztés (régészet, néprajz, művészettörténet, helytörténet)
 A múzeumi könyvtárnak saját egyéni igényhez alakított elhelyezési rendszere van: a köteteket tematikus rend szerint tároljuk.
Általános könyvtár: - kevés - természettudományi, filozófia, szépirodalomi kiadvány
Speciálisan váci könyvtári rész: a váci könyvek régi és új sorozatai, váci szerzők kiadványai, váci iskolai évkönyvek, egyházi schematizmus, ipartestületi évkönyvek.
Történeti szakkönyvtár
Régészeti szakkönyvtár
Képző és iparművészeti szakkönyvtár
Néprajzi szakkönyvtár
Lexikonok, szótárak.
Folyóirattár: különböző szakfolyóiratok, és a váci havi, heti, napi, időszakosan megjelenő folyóiratok.
 A kézikönyvtár fejlesztése a gyűjtőkörnek megfelelően alakult a következő évtizedekben, kiegészítve a múzeumi könyvcsere lehetőségeivel. 1980-tól újraindult a saját múzeumi közlemények sorozat (évkönyv jelleggel), a Váci Könyvek (új sorozat), ezen túlmenően a múzeum kiállítási katalógusai és az 1980-ban újraszervezett VME a Vak Bottyán (később Tragor Ignác) Múzeum által gondozott Váci füzetek példányai, amelyek együttesen tették lehetővé, hogy a váci múzeum részese a magyar múzeumok könyvkiadási csere-hálózatának. Így a legfontosabb megyei és városi múzeumok kiadványai, több országos múzeuméval együtt (évkönyvek, katalógusok) megtalálhatóak a Tragor Ignác Múzeum könyvtárában.
Múzeumi könyvtárunk kutatatása előre egyeztetett időpontban, megyei múzeumigazgató engedéllyel, helyben-olvasással lehetséges.

Kapcsolattartó: Tanai Anna
Telefon: 27/500-750
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Cím: Tragor Ignác Múzeum
2600 Vác, Zrínyi u. 41/A
Tel.: 27/500-750
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.