Tápiószele

 

 A TÁPIÓSZELEI BLASKOVICH MÚZEUM KÖNYVTÁRA

A Blaskovich Múzeum gyűjteménye látogatónak és kutatónak egyaránt számos érdekességet tartogat.

A Blaskovich testvérek életében jelentős szerepet töltött be a művelődés, a kultúra s ez által, a könyvek, folyóiratok gyűjtése, forgatása. Érdeklődésük széles palettán mozgott, ezt a gyűjtőkör sokszínűsége is mutatja, valamint a használatukra való bizonyítékok apró feljegyzések, kiemelések, jelmagyarázatok, kivágott cikkek.

Gyűjteményünk felöleli a 17. századtól a 20. századi publikációkat. A sokoldalú gyűjteményben olyan kincsek is megtalálhatóak, mint például az Osztrák Magyar Monarchia írásban és képekben sorozat, a Nagy Képes Világtörténet, a Gutenberg Nagy Lexikon,vagy a Pallas Nagy Lexikon, hogy csak néhányat említsünk. Számos német nyelvű szakirodalom is megtalálható, ezek közül kiemelendő a vadászati témakör (magyar nyelvű szakirodalomként is jelentős), például a Wild und Hund sorozat. A térképészetet a 17. századtól egészen a 19. századig képviseli a térképgyűjteményünk, ezek közül kiemelkedő helyet kap a Magyar Atlás, mely csaknem egy egész évszázadon keresztül az ország képének magyar nyelvű tükre volt, s amely ezért igazi mérföldkő a magyar kultúrtörténetben. A megközelítőleg 200 darabos térképgyűjteményben, kéziratosak is fellelhetőek. Igen érdekes metszeteket találhatunk Johannes Strauch latin nyelvű csillagászati könyvecskéjében 1684-ből.
 
A legrégebbi könyvünk 1617-ből való, Vásárhelyi Gergely Keresztieni tudományok című egyházi témájú könyv, de megtalálható Pázmány Péter Igazságra vezérlő kalauzának 1623-as kiadása. Az 1850-es évek előtti kiadású könyvek száma körülbelül 100 darab. A szépirodalom remekeiből is olvashatunk, úgymint  Jules Verne, Charles Dickens, Jókai Mór összes műveit  19. század végi kiadásban.

Nem csak tartalmilag érdekesek és lebilincselőek az itt található könyvek, hanem könyvkötészetileg is páratlan szépséget nyújtanak.

Könyvtári állományunk több mint 5000 darabból áll, ennek egy része a hagyatéknak köszönhető, valamint folyamatosan frissülő szakirodalmak is megtalálhatóak. Csak helyben olvashatóak az itt található könyvek, folyóiratok és kutatási engedély szükséges hozzá.
E néhány sor igen kevésnek bizonyul a gyűjtemény gazdagságának, sokszínűségének bemutatásra, így arra invitáljuk Önöket, hogy jöjjenek el és fedezzék fel maguk a könyvtárunkat!
  
Gyűjtőkör:
magyar történelem, egyetemes történelem, néprajz, régészet, képzőművészet, iparművészet, művészettörténet, helytörténet, honismeret, művelődéstörténet, muzeológia, műemlékvédelem, népművészet, restaurálás

Nyitva tartás:
Március 01.- október 31.-  naponta 9-17 óráig, szünnap: hétfő
November 01.-március 01. 10-16 óráig.
Elérhetőség: 06-53/380-061
Honlap: www.blaskovichmuzeum.hu
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Kontakt személy: Gócsáné Móró Csilla múzeumigazgató

Tápiószele