Szob

 

A SZOBI BÖRZSÖNY MUZEÁLIS KIÁLLÍTÓHELY KÖNYVTÁRA

A Börzsöny Muzeális Kiállítóhely 1960-as alapítását követően csakhamar megkezdődött a múzeum könyvtárának a kialakítása is. A múzeum gyűjtőköréhez – néprajz, régészet, természettudomány – tartozó könyvek a volt szobi járás lakosságától kerültek be. A hivatalosan megküldött kiadványok – múzeumi közlemények, éves jelentések, statisztikák – továbbnövelték a könyvtári gyűjteményt. Ekkoriban az átlagos évi gyarapodás 6-10 kötet körüli volt.

Nagyobb állománybővülés 1977-78-ban történt, amikor a megszűnt Járási Könyvtárból több mint 150 kötetet kapott ajándékba a múzeum. Ezen kötetek között már más témájú könyveket is találhatunk. Vétel útján nagyon kevés könyv került a múzeumba.

A további évek állománygyarapítására is az ajándékozás a jellemző, elvétve egy-egy kötet vásárlására nyílt csak lehetőség. Ekkor már megjelennek a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága által, vagy az igazgatósági múzeumok által kiadott kötetek, valamint az ország megyei múzeumigazgatóságaitól is érkeztek kiadványok. Az évi gyarapodás 15-20 kötet körülire emelkedett, amely az 1990-es évek végére 8-10 kötetre apadt. A források csökkenése következtében a 2000-es években csak ajándékozás útján kapott kötetekkel gyarapodott a könyvtár állománya. Döntő többségében az Igazgatóság által kiadott tanulmányok, kiállítási katalógusok, kis részben társmúzeumok kiadványait kaptuk meg. Jelenleg 901 leltározott tétele van a könyvtárunknak.

A könyvtár nem nyilvános, a könyvtárhasználat kutatási engedéllyel lehetséges.

Cím: Börzsöny Muzeális Kiállítóhely
2628 Szob, Szent László utca 14.

Batizi Zoltán múzeumvezető

Tel: +36 27 372037; +36 20 824 3847
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.