Cegléd

 

A CEGLÉDI KOSSUTH MÚZEUM KÖNYVTÁRA

A ceglédi Kossuth Múzeum könyvtára egyidős az intézménnyel:1917-ben alapították lelkes ceglédi hazafiak. A kezdeti időkből sajnos, csak hiányosan maradtak meg a leltárkönyvek, de annyi így is megállapítható, hogy eredetileg hatvan darab könyvet tartottak nyilván a gyűjteménnyel. A második világháború (majdnem végzetes) pusztítása után 1948-ban nyílt meg újra a Kossuth Múzeum, 1956-ban pedig mostani helyére költözött, ahol elkezdődhetett a „szabályos” muzeológiai tevékenység. A könyvtár első leltárkönyvét 1958-ban nyitották meg, a folyóiratok leltározását 1962-ben kezdték el. Az előbbi Nagy Dezső, az utóbbi Ikvai Nándor múzeumigazgató nevéhez fűződik.

A könyvtár állománya azóta folyamatosan növekszik; a gyarapodás a beszerzésre fordítható összegek csökkenése miatt sem állt le, hiszen a csere- és ajándékpéldányok életben tartják ezt a pótolhatatlan gyűjteményt.

A Kossuth Múzeum könyvtárának legérdekesebb darabjai Kossuth Lajos személyéhez, tevékenységéhez, korához és családjához kötődnek. A legrégebbi kiadványok is ebből a korszakból származnak: Kossuth 1848 előtti munkásságáról, az 1848-1849-es szabadságharc részleteiről, a Kossuth-kultusz mindennapjaihoz. Külön említést érdemelnek az 1848-ról szóló emlékiratok, naplók, visszaemlékezések, a kossuthi emigráció iratai, ismert és elfelejtett adatai. Külön kis „gyűjtemény” állítható össze pl. a Kossuth Lajos haláláról, a vele kapcsolatos megemlékezésekről, ábrázolásokról, stb. készült kiadványokból. A Kossuth-gyűjtemény tekintélyes mennyiség; különlegessége, hogy folyamatosan gyarapodik.

A Kossuth Múzeum könyvtárában jelentős helyet foglalnak el a helytörténeti kiadványok, de nemcsak a Cegléden kiadott kötetek, hanem a Ceglédhez kötődő szerzők műveit is igyekszünk összegyűjteni. E körbe beletartozik az egykori ceglédi járás, de egész Pest megye területe is. A felsoroltakon kívül a néprajz, a régészet, a történelem, a numizmatika tartozik még a könyvtár gyűjtőköréhez.

A Kossuth Múzeum könyvtára az intézmény saját kiadványai révén is gazdagodik: 1957-ben jelent meg a Ceglédi Füzetek című sorozat első darabja, amelynek e sorok írásakor készül a nyomdában a harminchatodik száma. Ez a sorozat szintén a helytörténet részleteit mutatja be és természetesen kiemelt helyet kap benne a Kossuth-kultusz is.

A Kossuth Múzeum könyvtára hétfőtől péntekig 9-től 16 óráig – lehetőleg előzetes jelentkezés alapján – fogadja a kutatókat. További felvilágosítás Reznák Erzsébet múzeumigazgatótól kérhető az alábbi címeken:

Telefon: (53) 310-637
Zsebtelefon: 30 308 9983
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A Kossuth Múzeum honlapjának címe: kossuthmuzeum.com