Szentendre, Ferenczy Múzeum: Közel 40 ezer egységnyi könyvet és periodikát tartunk számon a könyvtárban, legnagyobb arányban művészettörténeti, művészeti könyvek találhatóak, valamint történeti, régészeti és néprajzi művek. Jelentős a külföldi cserepartnerek által küldött szakirodalom. Európa szinte minden országával kapcsolatban állunk, egy-egy országban több múzeummal, egyetemmel, könyvtárral tartunk fent csere kapcsolatot. Ennek eredményeként korszerű tájékoztatással rendelkezünk az európai kutatási eredményekről.


Cegléd, Kossuth Múzeum: Az 1917 óta gyarapodó régészeti, történeti, művelődéstörténeti helytörténeti, néprajzi könyvek száma mára húszezer körüli.  A könyvtár nemcsak a belső, hanem az ideérkező külső kutatóknak is rendelkezésére áll. Az egykori és a mai ceglédi folyóiratok ugyancsak megtalálhatóak, s természetesen föllelhetők a helyi kiadású vagy helyi szerzők által írt kötetek is. Nem kevésbé jelentős a múzeum könyvtárának Kossuth Lajosra vonatkozó részlege, a Magyarországon és külföldön kiadott munkák szinte teljes kínálatát fellelheti itt az olvasó.


Vác, Tragor Ignác Múzeum:
1881-ben kezdték meg a gyűjtést a leendő múzeum számára, 1894-ben alakult meg a Váci Múzeum Egyesület, és 1897-ben nyílt meg a múzeum. A műtárgyak gyűjtésével párhuzamosan a szakkönyvek gyűjtését is megkezdték, mára a múzeum könyvtára jelentős állománnyal rendelkezik. Történelmi-, régészeti-, művészettörténeti- és néprajzi szakkönyvek mellett lexikonok, szótárak és folyóiratok találhatóak a könyvtárunkban. Külön egységet alkotnak a VME és a múzeum által kiadott könyvek. A gyűjtés megkezdésének korai időszakára utal, hogy a Századok csaknem minden kötete - 1867, 1868, 1869, majd 1882-től hiánytalanul - megtalálható nálunk. A kutatókat segíti Magyar Törvénytár millenniumi kiadása, a Tudományos Gyűjtemény 1817 - 1837 közötti számai, és nem utolsó sorban a helyi sajtótermékek 1871-es megjelenésüktől.