Küldetésnyilatkozat

A múzeumi könyvtár típusából adódóan nem nyilvános könyvtár, de minden érdeklődő számára lehetőséget biztosít a kutatásra, tájékozódásra. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának könyvtárai – hálózatban működve – speciális szakmai tevékenységük révén a megye „tudás-bázisa” kívánnak lenni a képzőművészet, a régészet, a történelem és néprajz tudományterületein.
A könyvtár alapvető célja és küldetése a múzeumok gyűjtőkörének megfelelő, korszerű szakirodalom biztosítása (beszerzése, feldolgozása, feltárása, szakirodalmi tájékoztatás), valamint a múzeumi szakmai tevékenység, kutatás segítése és támogatása.

A múzeumi könyvtár a hagyományos könyvtári funkció ellátása mellett a települések szellemi életének egyik központjaként kíván működni. Jelentős szerepet vállal a korszerű tartalomszolgáltatásban, az igényekhez alkalmazkodó új szolgáltatások bevezetésében. Teret biztosít a modern technikának, technikai fejlettségét folyamatosan bővíti, közreműködik a digitalizálás elindításában. A szellemi élet központjaként színvonalas előadásoknak, beszélgetéseknek, könyvbemutatóknak ad majd helyet.